| Tytuł: | laserowa korekcja wady wzroku |
| Autor: | blanka 2.3.2011, 10:14 |
| Witam, właśnie jestem po badaniach klasyfikacyjnych i okazało się, że moją wadę wzroku można poddać zabiegowi laserowej korekcji - mam -2,5 - i na zawsze mogę pożegnac się z okularami na nosie. czy ktoś z Was miał taki zabieg? bardzo chciałabym pozbyć się okularów ale mam pietra. w końcu to ingerencja chirurgiczna... | |
| Autor: | marta 2.3.2011, 12:50 |
| Hej:-) Nie potrafie Ci pomóc ponieważ dopiero biorę pod uwagę laserową korekcję. Mogę jedynie powiedzieć, że znajoma mojej przyjaciólki miała laserową korekcję i jest zadowolona. Ryzyko jest zawsze. Jeśli będziesz juz po - proszę o informację na ten temat bo sama bardzo bym chciala poddać się temu zabiegowi. Moja wada jest większa. | |
| Autor: | ala 3.3.2011, 08:56 |
| mój narzeczony jest po laserowej korekcie wzroku, teraz nosi okulary - soczewki również - ale tylko do czytania i do kierowania samochodem, jest bardzo zadowolony bo zmiana jak powiedział jest odczuwalna; sam zabieg wykonywany miał pod znieczuleniem miejscowym, czuł jedynie szczypanie, dopiero zaczyna boleć po, oczywiście trzeba bardzo uważać i nie męczyć oka; po operacji przez jakieś 4 m-ce stosował całe tony kropli, maści, żeli i leki przeciwbólowe najlepiej jemu pomagała Pyralgina, niestety niespecjalnie unikał komputerów.. | |
| Autor: | martucha 3.3.2011, 13:37 |
| Moja okulistka mówi, że korekcji laserowej powinny poddać się osoby z ustabilizowaną, niezmieniającą się przez przynajmniej 5 lat, wadą wzroku. Jednak jest to chyba raczej dość konserwatywne podejście... Mam koleżankę, która przeszła taki zabieg kilka lat temu w Katowicach i bardzo go chwaliła. Żadnych komplikacji ani zmian na gorsze nie odnotowała :) | |
| Autor: | lusia 4.3.2011, 08:09 |
| moja babcia miała laserowo usuwaną zaćmę, zabieg był krótki, po nim poleżała godzinę i można było zabrać ją z powrotem do domku | |
| Autor: | małgorzata 4.3.2011, 10:43 |
| Witam serdecznie wszystkich :) Jestem po laserowej korekcji oczu, którą zrobiłam w kwietniu 2010 r. Moja wada wynosiła - 10 dioptrii. Teraz widzę idealnie, choć zdaję sobie sprawę z tego, że przy takiej wadzie jaką miałam pozostanie mi pewnei o -0,5 dioptrii. W każdym razie polecam zabieg na prawdę warto | |

Soczewki
Każdy z nas choć raz w swoim życiu słyszał o soczewkach kontaktowych. Być może sami je nosimy, bądź nasi znajomi. Ale co to właściwie jest i z czego się wykonuje, tego na pewno nie wie każdy.
Choroby oczu
Schorzenia oczu mogą powodować różne czynniki np. urazy, zakażenia oraz nowotwory. Zdarza się też, że objawy chorobowe w oku są wywołane ogólnym schorzeniem organizmu, przykładem może być zaćma, która często towarzyszy cukrzycy.
Miopia
Wzrok jest niezwykle wrażliwym zmysłem ze względu na delikatną budowę tworzących ją struktur. Na prawidłowe funkcjonowanie oczu ma wpływ szereg różnego rodzaju czynników, zarówno zewnętrznych, jak i tych, które powstają wewnątrz organizmu.